Και όπως έχουμε την μάστιγα του καλοκαιριού, έτσι έχουμε και την μάστιγα των Χριστουγέννων.
Πόσοι από εσάς που βρίσκεστε κάτω από την επίβλεψη διαιτολόγου έχετε κάνει την πλέον γνωστή ερώτηση, "Τι είναι ποιο σωστό να φάω και με λιγότερες θερμίδες, τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες;" και πόσοι από εμάς τους διαιτολόγους, σπεύσαμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με επιχειρήματα, λέγωντας ότι είναι πιο καλά να τρώμε μελομακάρονα; Απαντάμε και εμείς οι διαιτολόγοι χωρίς δεύτερη σκέψη σε μερικές ερωτήσεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ψάξουμε την ουσία που κρύβει αυτή η ερώτηση.
Στην Κύπρο τουλάχιστον, έχουμε συνδέσει κάθε γιορτή με το φαγητό. Ρε θες να είναι Πάσχα - αρνί, σούβλες, τραπέζια, ρε θες να είναι καλοκαίρι - παγωτά, τηγανιτά ψάρια, γλυκά, ρε θες να είναι Χριστούγεννα - μελομακάρονα, κουραμπιέδες, christmas cakes, μπισκότα. Ξεχνάμε το θρησκευτικό υπόβαθρο ή και την σημασία της κάθες γιορτής και απλά εστιάζουμε στο γεγονός ότι έρχονται μέρες χαλάρωσης και ΠΡΕΠΕΙ να φάμε λες και δεν υπάρχει αύριο. Μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς οι διαιτολόγοι, ή μάλλον θα μιλήσω για εμένα. Μερ΄ίδιο ευθήνης έχω και εγώ. Τρέχω να απαντήσω στα ερωτήματα του τύπου " πόσα σοκολατάκια να φάω, πόσα γλυκά κουλούρια επιτρέπονται, ποιες φλαούνες (κυπριακό πασχαλινό έδεσμα) είναι πιο άπαχες, της αναρής ή του τυριού;" Ενώ αυτό που έπρεπε να λέω ως επαγγελματίας που δηλώνω ότι είμαι, είναι ότι, δεν πρέπει να γίνεται το φαγητό εμμονή τις γιορ΄τες. Δεν πρέπει να είναι κανόνας απαράβατος ότι το φαγητό, και δι το "κακό" φαγητό πρέπει να καταναλωθεί τις γιορτινές ημέρες γιατί έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε. Προσπαθώ και θέλω να πιστεύω ότι στους διαιτώμενους μου δεν "στερώ" φαγητό σε σημείο που να τους αναγκάζει να θέλουν να υπερκαταναλώνουν τις γιορτές και να γκρεμίζουν ότι έκτισαν.
Εδώ είναι που ξυπνάει και το ερώτημα του γιατί να επηρεάζει τόσο τις διατροφικές σου συνήθειες το πνεύμα των Χριστουγέννων; Προφανής είναι η απάντηση. Κάτι δεν πάει καλά στην σχέση μεταξύ φαγητού και εσένα. Εδώ είναι που έρχεται να κουμπόσει αυτή η θεωρία του φαγητού με συνείδηση (mindful eating). Τι είναι αυτό που μας λέει το φαγητό με συνείδηση; Θέλει να μας πει ότι πρέπει να καταναλώνουμε γέυματα έχοντας την πλήρη επίγνωση στην πράξη που εκτελούμε την στιγμή που τρώμα, συνειδητοποιώντας τι ακριβως προκαλεί στο σώμα μας το φαγητό που επιλέξαμε να φάμε χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας για αυτό. Και βέβαια χωρίς να δικαιολογούμαστε στο εαυτό μας γιατί ένα δημοσίευμα στο ίνσταγκραμ μας είπε ότι το μελομακάρουνο είναι πιο άπαχο από τον κουραμπιέ. Η αλήθεια είναι πως και τα δύο καλά είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού είναι αυξημένα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.
Ας έχουμε αυτά στο μυαλό μας φίλοι μου τώρα τις γιορτές. Ας εστιάσουμε στην επίγνωση των πράξεων μας και στο τι επιπτώσεις έχουν αυτές στο σώμα μας (όσο αφορά το φαγητό) παρά να σπαταλάμε ενέργεια στο να βρίσκουμε δικαιολογίες για το τι τρώμε. Κανείς δεν είπε να μην απολαύσεις όλες αυτές τις λιχουδιές των Χριστουγέννων, αλλά γνώριζε τουλάχιστον ότι το έκανες, το απόλαυσες, ξέφυγες ή δεν ξέφυγες και με πλήρη επίγνωση αν το θες, επέστρεψε πίσω στο πρόγραμμα σου χωρίς να στεναχωριέσαι για το αν αριθμό της ζυγαριάς ανέβηκε. Η ζωη και η διατροφή θα δεις ότι είναι λιγότερο περίπλοκη από αυτό που την έχουμε κάνει αν απλά εστιάσουμε στο mindful eating, στην επίγνωση των πράξεων μας δηλαδή όσο αφορά το φαγητό.
Φιλιά ΧΧ
Αυγουστίνα - Κλινική Διαιτολόγος
Add comment
Comments